Tradycyjny serniczek mojej mamy

Coś mnie ostatnio wzięło na sernikowe uczty! Tym razem tradycyjny serniczek według przepisu mojej najwspanialszej mamy (a wcześniej babci) – czyli coś, co przekazujemy z  pokolenia na pokolenie:)

 

Składniki na spód:

  • ½ kostki margaryny
  • 3 całe jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • Cukier wanilinowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko razem utrzeć i wyłożyć jako spód do dużej blachy do pieczenia.

Składniki masy twarogowej:

  • 75 dag twarogu
  • 25 dag ziemniaków ugotowanych
  • 35 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 6 żółtek + 6 białek
  • Olejek migdałowy
  • Rodzynki

Składniki masy twarogowej zmiksować ze sobą. Trzeba pamiętać, aby kupić odpowiednio zmielony twaróg – lub samemu go zmielić, przed dodaniem do ciasta. Z białek ubić pianę – i dodać na koniec do zmiksowanej masy twarogowej. Rodzynki warto przed dodaniem sparzyć i opruszyć mąką – dzięki czemu nie spadną wszystkie na dno ciasta, tylko ładnie się rozejdą po całym cieście.

Piec 70-80 min w temp 180 st C.

Smacznego:)

Komentowanie wyłączone.