Sernik prosto z Nowego Jorku

Dziś miałam ochotę zrobić coś bardzo kremowego i delikatnego:))) Hmmm – palce lizać! Serniczek nowojorski – bardzo lekki, na specjalną okazję – a okazja jest! – ale o tym jeszcze cichosza…. :)))serniczek

Składniki:

  • 250 g ciasteczek typu digestive (z płatkami owsianymi)
  • 100 g masła
  • 1000 g sera kremowego(z wiaderka)
  • 240 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 4 żółtka
  • 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 40 ml soku z cytryny
  • 380 ml kwaśnej śmietany

 

Przygotowanie:

Przed przystąpieniem do mieszania składników – przygotowałam formę okrągłą – ok 30cm średnicy – wyłożyłam ją folią aluminiową, żeby płynna masa nie wypłynęła nam bezpośrednio na formę oraz rozgrzewamy piekarnik do ok 170st C.

Ciasteczka mielimy i dodajemy do nich roztopione masło, a następnie wykładamy je na dno formy.

sernikTwaróg, ok 200 gram cukru pudru, jajka, wyciśniętą cytrynę, żółtka, 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii zmiksować do na gładką masę. Wylewamy ją na spód z ciasteczek o wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 70 minut

Miksujemy śmietaną, 1 łyżeczkę olejku waniliowego oraz ok 40 gram cukru pudru i wylewamy tą masę na upieczony sernik. Trzymamy jeszcze serniczek w piekarniku przez ok 15-20 minut. Powoli studzimy, poprzez otwarcie drzwiczek. Zanim podamy – schładzamy w lodówce. Możemy też zetrzeć na wierzch wiórki czekoladowe.

Smacznego:)

Komentowanie wyłączone.