Przekładaniec bez pieczenia

Jest to jedno z moich ulubionych przepisów na ciasto, które często wykorzystywałam na studiach, bo nie potrzebny nam tu piekarnik. Kiedy zaniosłam to ciacho do pracy – wszyscy wołali o przepis – a to chyba świadczy o jego wyjątkowości:)

Przepis jest na dużą blaszkę do pieczenia.

Składniki:

  • 5 paczek dużych herbatników
  • 1 paczka krakersów
  • masa krówkowa – najlepsza z puszki
  • dżem – smak czarna porzeczka
  • masa karpatkowa lub budyniowa (najlepiej bez gotowania mleka)
  • śmietana 36%- 0, 7 litra (tu dodać cukier puder 2 łyżki+ cukier wanilinowy)
  • płatki migdałowe
  • malinki

Przygotowanie:

Blaszkę wykładamy papierem lub folią aluminiową. Następnie układamy warstwami poszczególne składniki:

  1. Herbatniki
  2. Masa karpatkowa
  3. Herbatniki
  4. Masa krówkowa
  5. Krakersy
  6. Dżem porzeczkowy
  7. Ubita śmietana z cukrami (w lato polecam dodać na koniec ubijania rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody żelatynę)
  8. Posypać płatkami migdałowymi- przyprażone na suchej patelni
  9. Ozdobić malinami

Schłodzić ciacho w lodówce (najlepiej zostawić na całą noc)

Smacznego:)

Komentowanie wyłączone.