Ciasto ala batonik Kinder
A to coś, co bardzo lubi mój mąż;) On dziś ciężko pracuje – bo robi ogrodzenie na naszej działce. Mówił – że najważniejsza jest dobra blacha na ogrodzenie i trochę pracy – no i będzie gotowe. Tak więc postanowiłam go trochę rozpieścić;)
Ciacho ala batonik Kinder Pingui. Jest trochę czasochłonne – ale warto poświęcić trochę czasu na nie – bo jest pyszne:)
Składniki na kakaowy buszkopcik
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka czubata kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę śmietanową:
- 330 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczkipłaskie żelatyny
Składniki na polewę czekoladową:
- 170 g czekolady gorzkiej (można dać pół na pół z mleczną, ja dałam 100 g mlecznej i 70g gorzkiej)
- 50 g masła
- 1 łyżeczka oleju
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Jajka (całe) ubić z cukrem, tak aby powstała puszysta masa. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko wymieszać i przełożyć do średniej wielkości blachy do pieczenia. Piec przez 15 minut w temperaturze 180st C. Ubijać śmietanę, pod koniec dodać do niej cukier puder. Żeby śmietana lepiej się „trzymała” dodać do niej żelatynę – rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody (już lekko ostudzoną). Podzielić masę na dwie części
Następnie wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia
I teraz specjalne ułożenie:
Wyłożyć blaszkę folią lub papierem. Położyć połowę biszkoptu (przekrojony wzdłuż). Wyłożyć jedną część śmietany i wylać na tą masę połowę polewy czekoladowej. W następnej kolejności włożyć ciasto na kilka minut do zamrażalki, żeby polewa szybko stężałą.
Drugą część ubitej śmietany wylać na polewę, przykryć drugą częścią biszkoptu i posmarować resztą polewy.Całość włożyć na noc do lodówki.
Smacznego:)