Izaura

Izaura to słodki, delikatny serniczek połączony z czekoladowym smakiem ciasta kruchego:) Ciasto idealnie nadaje się na imprezkę – jak i codzienny deserek:)

sernik

Składniki ciasta kruchego:

  • ½ kostka palmy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 całe jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki masy twarogowej:

  • ½ kostki palmy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka (białko ubić osobno)
  • 3 serki homogenizowane
  • 1 biały budyń

Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy  i ugniatamy razem. Troszkę ponad połowę wykładamy na dużą blachę do pieczenia. Następnie nakładamy na to masę twarogową (uprzednio wszystkie składniki miksujemy, dodając na sam koniec ubite białka). Z pozostałej części ciasta formujemy cienkie placki i rzucamy je na masę twarogową.

Pieczemy ok 30-40 minut w temp 180 st C

Smacznego;-)

Przepis dostałam od przesympatycznej pani – od której rodzice kupowali płyty warstwowe. Pani nie dość, że ogarnięta w temacie materiałów budowlanych, to jeszcze tak jak ja – miłośniczka kuchni. Rodzice rozbudowywali swój garaż i potrzebowali czegoś ciepłego na ściany i położenie dachu. Mieli pomysł na samą blachę i ocieplanie styropianem – ale pani Iwonka podpowiedziała rozwiązanie z płytami warstwowymi i nie dość – że wyszło w całości taniej – to jeszcze mnie dłubania przy tym było. No a przy okazji składania zamówienia – poplotkowałyśmy co nie-co o pysznościach:)

Komentowanie wyłączone.