Domek Baby Jagi

To słodycz mojego dzieciństwa! Uwielbiałam je robić jak byłam mała i kocham jeść do dziś włącznie.

Domek Baby Jagi – bo ciacho wygląda jak z bajki! Każdy może przyozdobić go według własnego uznania 🙂

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 3 żółtka + 3 białka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka cukru
  • 4 paczki herbatników
  • 1/2 kg twarogu półtłustego (odsączamy przed użyciem w czysty ręcznik, żeby pozbyć się zbytniej wilgoci)
  • 2 łyżki  ciemnego kakao

Przygotowanie:

Masło, żółtka, cukry oraz twaróg miksujemy razem. Odkładamy połowę masy do osobnej miski (powstaje jasna masa). Do pozostałej części masy dodajemy kakao i ponownie miksujemy – otrzymując ciemną masę twarogową.

Białka roztrzepujemy widelcem w głębokim talerzu. Zamaczamy w białku ciastka. Na podłużnym talerzu układamy warstwę zmoczonych białkiem ciastek zgodnie ze wzorem: 5 kolumn x 3 wiersze.

Na ułożone w ten sposób ciastka nakładamy jasną masę i równomiernie ją rozprowadzamy. Ponownie układamy w tym samym układzie umoczone w białku herbatniki – a na nie ciemną – kakaową masę.

Teraz najtrudniejsza część – pomagając sobie długim nożem podnosimy boczne warstwy ciastek z masami twarogowymi do góry – tak aby utworzył się podłużny domek. Po bokach i na daszek nakładamy umoczone w białku ciastka. W ten sposób zamykamy całą budowlę.

Ciasto schładzamy w lodówce. W wolnej chwili przygotowujemy kakaową polewę i przyozdabiamy ciasto wg własnego uznania (np m&m-sami czy innym kolorowymi smakołykami)

Smacznego:)

 

Komentowanie wyłączone.