Ciasto ala batonik Kinder

A to coś, co bardzo lubi mój mąż;) On dziś ciężko pracuje – bo robi ogrodzenie na naszej działce. Mówił – że najważniejsza jest dobra blacha na ogrodzenie i trochę pracy – no i będzie gotowe. Tak więc postanowiłam go trochę rozpieścić;)

Ciacho ala batonik Kinder Pingui. Jest trochę czasochłonne – ale warto poświęcić trochę czasu na nie – bo jest pyszne:)

Składniki na kakaowy buszkopcik

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka czubata kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę śmietanową:

  • 330 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczkipłaskie żelatyny

Składniki na polewę czekoladową:

  • 170 g czekolady gorzkiej (można dać pół na pół z mleczną, ja dałam 100 g mlecznej i 70g gorzkiej)
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie:

Jajka (całe) ubić z cukrem, tak aby powstała puszysta masa. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wszystko wymieszać i przełożyć do średniej wielkości blachy do pieczenia. Piec przez 15 minut w temperaturze 180st C. Ubijać śmietanę, pod koniec dodać do niej cukier puder. Żeby śmietana lepiej się „trzymała” dodać do niej żelatynę – rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody (już lekko ostudzoną). Podzielić masę na dwie części pharmacie viagra pfizer.
Następnie wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia

I teraz specjalne ułożenie:

Wyłożyć blaszkę folią lub papierem. Położyć połowę biszkoptu (przekrojony wzdłuż). Wyłożyć jedną część śmietany i wylać na tą masę połowę polewy czekoladowej. W następnej kolejności włożyć ciasto na kilka minut do zamrażalki, żeby polewa szybko stężałą.

Drugą część ubitej śmietany wylać na polewę, przykryć drugą częścią biszkoptu i posmarować resztą polewy.Całość włożyć na noc do lodówki.

Smacznego:)

 

Komentowanie wyłączone.